Reklama
 
Blog | Lucie Kalousková

Příliš Blízký východ

Ve středu 25. ledna 2012 proběhla vernisáž výstavy Middle East Europe v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích. Podle organizátorů se tohoto slavnostního zahájení zúčastnilo přibližně 600 hostů. 

Již před vstupními branami areálu bylo poznat, že celá akce bude pojata velmi netradičně. Stáli tu totiž dva muži v maskách – jeden z nich s podobenkou Karla Schwarzenberga, druhý Theodora Herzla, nejvýznamnějšího představitele sionismu. Rozdávali kolemjdoucím dvě na první pohled shodné mapy Blízkého východu, ovšem na první přibývala rozloha státu Izrael na úkor Palestiny, na druhé naopak. V samotných sálech potom mohli návštěvníci zhlédnout krátké filmy na téma tohoto složitého mezinárodního konfliktu, spatřit figurínu bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona v komatu nebo se na vlastní oči přesvědčit, jak to zřejmě vypadalo po masakru na olympiádě v Mnichově roku 1972.

Výstava je unikátní jednak svým námětem a cílem zprostředkovat veřejnosti blízkovýchodní atmosféru bez zkreslení médií, jednak i faktem, že zde vedle sebe vystavují Izraelci i Palestinci, a to se ve světě často nestává. Projekt Middle East Europe má rovněž za úkol reflektovat provázanost osudů střední Evropy a Blízkého východu. V poslední části výstavy si proto můžeme v některých místnostech prohlédnout i hypotetickou izraelskou verzi pasu EU či společné evropské měny.

V rámci Middle East Europe se v DOXu koná také série doprovodných akcí – promítání dokumentárních filmů, prezentace, konference. V tabulce přinášíme seznam těch, které teprve proběhnou. Výstava oficiálně končí 20. dubna 2012, tak si neváhejte rozšířit obzory!

Reklama

19. 3.

Sala-Manca Group (IL)

West and East (živé vystoupení)

26. 3.

Avi Mograbi (IL)

Z32 (dokument, Izrael / Francie, 2008)

2. 4.

Nissim Mossek (IL)

Who Is Mordechai Vanunu? (dokument, USA, 2004)

9. 4.

Elle Flanders (CAN)

Zero Degrees of Separation (dokument, Kanada, 2005)

15. 4.

„Příliš Blízký východ“

konference s umělci, kurátory a odborníky na region

18. 4.

Khaled Jarrar (PS)

State of Palestine (vernisáž v Galerii SPZ)