Reklama
 
Blog | Lucie Kalousková

Upíři prostě letí!

Zatímco pravý hrabě Dracula je již přes pět století mrtvý, muzikálová jeviště jeho postavu pro velký úspěch oživují stále dokola. Dnešní generace má sice o upírech už trochu jiné představy, přesto je miluje. V letošním roce oslaví premiéru poslední film ze ságy Stmívání, a to konkrétně „Rozbřesk – 2. část.“ Čím to je, že i přes neoddiskutovatelně nekvalitní provedení a prvoplánový děj plný klišé nás upíři stále baví?

Odpůrců Twilightu (zvláště na internetu) je opravdu hodně. Kritizují Kristen Stewartovou, hlavní protagonistku, že ve všech dosavadních čtyřech filmech používá stále jen jeden a ten samý výraz na tváři. Především muži pak pohrdají představitelem upíra Edwarda, Robertem Pattinsonem – že prý se leskne. Bellina (role Stewartové) druhého osudového muže Jacoba zase často nalezneme připodobňovaného k lamě.

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fanoušci (a zejména fanynky) se však nedají. Do promítacích sálů či na společná setkání je láká jak tajemná představa o tom, že mezi námi mohou žít nesmrtelná stvoření, která odjakživa lidstvo fascinují, tak i pikantní příběh milostného trojúhelníku. Ten se mimochodem stal v poslední době základem vícera úspěšných inscenací s upírskou tematikou. Spoléhají na něj totiž i dva divácky populární seriály – Pravá krev (True Blood) od HBO, jež je syrovým nahlédnutím do běžného života „bledé menšiny,“ pijící krev z „lahváčů“ v místním baru, a Upíří deníky (The Vampire Diaries), kterým stejně jako Stmívání předcházela knižní předloha. Druhý jmenovaný seriál sice více než první sází na klasická americká klišé (prostředí „High School“, volba Miss; čarodějky Afroameričanky, jejichž předkyně byly upáleny v Salemu, i vlkodlaky najdeme v obou), ovšem neotřelý příběh dvou bratrů – upírů, usilujících o lásku stejné dívky už takřka druhé století po sobě, ten táhne. Momentálně běží na televizi CW jeho 3. série, přičemž epizodám nechybí akce, napětí ani spád.

Okouzlení světem „živých neživých“ tudíž zřejmě nezanikne ani po uvedení posledního Stmívání do kin, ani po výsměšných atacích kritiků na internetu. A jelikož je na současném trhu námětů s obdobnou tematikou víc než dostatek, stačí jen pořádně vybírat a každý si může přijít na to své. Jen by to chtělo oprostit od pohledu na krev a střídání partnerů generaci nejmladší, což ale například kvůli konkurenceschopnosti periodik na trhu nepůjde snadno. Upíři prostě letí všude, co naplat!